'Voer examen in voor het stemmen'

Door: Redactie Za 16 mei 2020, aangepast op Zo 31 mei 2020 in Columns

Ik betoog in dit artikel mijn mening over dit misschien ondemocratische, radicale idee.

Het Brexitreferendum wordt door voorstanders van dit idee al vaker aangehaald in discussies over dit onderwerp. Het referendum eindigde in een kleine overwinning voor de leave-stemmers, 51.9% om precies te zijn[1]. Waarom wordt het aangehaald, en waarom is dat hierin relevant?

Om die vraag te beantwoorden vraag ik je het Wikipedia artikel erover te lezen[2]. Daarin word ook duidelijk onder het kopje 'Voter demographics and trends' dat het verschil in leeftijd, opleiding en sociale klasse een cruciale rol speelde. Op die groep focusde de Brexit-campagne zich (voornamelijk) dus[3].

Iedereen weet inmiddels dat de Brexit kolossale gevolgen zal hebben voor het eiland[4]. En ook het feit dat de Russen zich mogelijk hebben bemoeit met het referendum is een gevaar dat op de loer ligt als we niet oppassen.

Om dat te voorkomen lijkt het mij goed om een examen van een vraag of tien aan de kiezer voor te leggen voor hij zijn stemrecht mag gebruiken. Op die manier zorg je er dus voor dat de kwetsbare mensen; de anti-5g demonstranten, de anti-vaccinatiegroeperingen, de anti-abortusactievoerders, noem het allemaal maar op, geen stem zullen hebben in het beleid van ons land. Ondemocratisch? Misschien.

Het feit is echter wel dat die groep mensen een bedreiging kunnen vormen voor onze samenleving. En die zwakkere groep moet in bescherming genomen worden, om zo de onderbuik geen podium te kunnen geven en om andere "gelijkgestemden" ook te beschermen voor de propaganda dat door hen vaak wordt geventileerd.

Referenties:

[1] https://nos.nl/artikel/2113163-alle-stemmen-zijn-geteld-52-procent-stemt-voor-brexit.html
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/2016_United_Kingdom_European_Union_membership_referendum
[3] https://www.emerce.nl/achtergrond/7-marketinglessen-uit-brexitcampagne
[4] https://www.trouw.nl/buitenland/geheim-brexit-document-schetst-rampzalige-gevolgen-voor-het-verenigd-koninkrijk~b82e74a0/

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.