'Waarom Halsema het voordeel van de twijfel hoort te krijgen'

Door: Redactie Di 09 jun 2020, aangepast op Za 20 jun 2020 in Columns

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam en tevens oud-Kamerlid van GroenLinks, stond afgelopen week volop in het nieuws vanwege het toestaan van de demonstratie tegen racisme en politiegeweld op de Dam. Critici vinden dat de protestactie verboden had moeten worden vanwege de coronamaatregelen, waaronder de anderhalve-meterregel. Die werd namelijk niet nageleefd.

Halsema schoof de avond op 1 juni, de dag wanneer het protest begon, aan bij talkshow OP1. Daarin stelt ze dat de Amsterdamse driehoek (de burgemeester, de leidinggevende van de politie, de officier van justitie), niet met realistische getallen kwamen en daardoor het idee wekte dat ze niet wisten dat het tot zulke proporties zou leiden. Nu blijkt dat de politie er wel degelijk van wist, maar dat het kennelijk niet is doorgegeven.

Het virus verspreidt zich daarnaast slechter in buitenlucht volgens onderzoek. De meeste demonstranten hadden daarnaast een mondkapje op, waardoor de kans op een uitbraak door deze actie waarschijnlijk minimaal blijft.

Ook is Halsema als liberaal van mening dat de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf ligt en dat de grondrechten 'beschermt moeten worden', ook in tijden van nood. En dat zelfde geldt overigens ook voor de privacy, dat moet immers ook ten alle tijden beschermd worden.

Na de publicatie van de appjes (Whatsapp-berichten) dankzij een zogenoemde wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) is het duidelijk geworden dat er tussen Halsema en Grapperhaus spraken is geweest van ruggespraak.

Ook is Halsema van mening dat politiegeweld tegen een demonstratie dat tegen politiegeweld strijdt slecht kan overkomen om zo de demonstratie te beëindigen. Het voorkomen van relletjes en plunderingen is hierbij ook een reden, wat overigens in het protest in Rotterdam wél was gebeurd.

Al met al valt er dus veel te zeggen over de beslissing van de burgemeester van Amsterdam. Duidelijk is dat er hier en daar veel te nuanceren valt en het naar mijn mening niet nodig is om tot afzetting te komen.

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.