In een tijd van faillissementen, doden, spanningen en angsten, helpt het enorm om die gevoelens door middel van het spelen van een spelletje als een fles wijn weg te drinken. Eén van die spelletjes die daarbij helpt, is Covid Racing. Het is een goede, smaakvolle fles wijn die met zorg gebotteld is. En wij mochten het proeven. De game is gebaseerd op de kwaal die ons doet beven en laat de speler in de huid kruipen van een ervaren autocoureur. En óf het lekker speelt!

Het gemak waarin je met behulp van de auto de gespawnde obstakels mee moet ontwijken en door bruggetjes heen moet gaan, is ongekend hoog. De besturing is vrij eenvoudig, de WASD- en pijltjes-toetsen is alles wat de speler nodig heeft om zijn weg naar succes te berijden.

Het startscherm van Covid  Racing. Gelikt, vernieuwend en prikkelend.

De map is rond, een gat om precies te zijn, en bestaat uit lichtgroene geruite heuvels die de wagen het moeilijker maakt om grip te krijgen en zodoende het lastiger wordt om onder die gele poorten doorheen te gaan om zo punten te pakken. Dit lijkt op het eerste gezicht onmogelijk, maar het is net zoals bijvoorbeeld Flappy Bird naarmate je er echt de tijd voor neemt en investeert uiteindelijk best goed te doen. En een einde lijkt er ook niet te zijn; de map lijkt oneindig te zijn waardoor het dus echt gaat om de punten. En dat zorgt alleen maar voor meer dopamine om dit te gaan spelen tot je er bij neervalt, waar dan ook.

Het spel is vooruitstrevend. Het brengt diepgang en dynamiek die je tegenwoordig niet vaak meer ziet en het brengt daarnaast ook een mooi achtergrondmuziekje mee die psychologisch erg goed werkt. Het speelt zeer lekker en relaxt kan ik je vertellen. En dat is mooi, want daar gaat het uiteindelijk om. Het plezier is er. Maar dat betekent niet dat er geen verbeteringen te benoemen zijn. In tegendeel zelfs. Het spel heeft bijvoorbeeld geen instellingenpagina waardoor het als je de game voor het eerst opstart de indruk kan laten wekken dat je completely lost bent, en het heeft daarnaast geen andere maps dan alleen de eerste die je voorgeschoteld krijgt. Dat kan na een lange tijd erg eentonig worden. Maar potentie heeft het zeker.

Ook de poortjes waar je met de blauwe wagen-met-slechte-velgen doorheen moet gaan kunnen soms erg irritant zijn en halen dan ook het bloed soms onder je nagels vandaan. Het lijkt namelijk af en toe dat hij er doorheen gaat, maar uiteindelijk blijkt ‘ie toch een minuscuuldingetje te hebben aangeraakt waardoor je weer helemaal opnieuw kan beginnen. Centimeterswerk, mensen. De precisie kan soms echt heel vervelend zijn. Maar dat is eigenlijk identiek hetzelfde als bij Flappy Bird: De eerste keren lijkt het onmogelijk te zijn om een highscore van hoger dan een tien te halen, maar na flink wat uren gespeeld te hebben lijkt het dan tóch eenvoudiger dan vooraf gedacht. En die elementen zie ik zeker terug in dit spel.

Al met al kan ik concluderen dat dit simulatiespel haar gameplay zeker op orde heeft. Grafisch ziet het ook fantastisch uit, net een sprookje. Jammer van de instellingenpagina, de moeilijkheidsgraad en het gebrek aan andere maps, maar desalniettemin raad ik dit spel zeker weten aan. Het is binnenkort te koop op Steam en het is over enkele weken beschikbaar voor iedereen. Mijn zegen heeft-het.