De iPhone SE 2020 is verreweg de beste iPhone op de markt, in prijs-kwaliteit verhouding. Ik heb hem getest en beschreef hieronder mijn bevindingen van dit topapparaat.

 

Groter en beter

Allereerst krijg je een toestel dat 1,2 keer groter is dan de oude iPhone SE van 2016. Dat toestel was slechts 4” en had afmetingen van 123.8 x 58.6 x 7.6 mm. De nieuwe SE 2020 is 4,7 inch, een stijging van dus 0,7 inch en heeft een dimensie van 138.4mm x 67.3mm x 7.3mm. Een flink verschil dus. Niet onbelangrijk: het is ook een tintje dunner, dus dat compenseert het een en ander weer. Maar dat het wennen is voor een oude iPhone 5s of SE-gebruiker, valt voort te stellen.

De nieuwste Bionic chip, de A13, zit hier tevens in. Deze SoC is de snelste chip op de smartphonemarkt en laat alles zeer soepel werken. Ook de camera wordt hiermee aangedreven; daar gaan we hier later op in. Maar dat de gebruiker high-end specificaties krijgt, moge duidelijk zijn.

Display

Het heeft een lcd-display, en dus geen oled-display in vergelijking met zijn tegenhangers, en een resolutie van 1334 tot 750 pixels. Het beeldscherm is 720p en kan dus hoogstens filmpjes van 720p aan. Dit is voor sommige mensen wellicht jammer, maar voor de gemiddelde smartphone-gebruiker is dit geen groot gemis. Het scherm functioneert verder prima, waaronder de scherpte en het is glashelder.

Headphone-jack en batterij

Wat wel een gemis is, is de headphone-jack. Die is er niet. In het doosje krijg je een setje EarPods mee, met daarbij een lightning-cable waarmee je het kan aansluiten. Maar een headphone-jack, is er dus niet. De oude had dat wel, maar Apple kiest er hier wederom voor om het hier weg te laten. En dat is in mijn optiek een minpunt van dit toestel.

Hoewel het snel kan laden, levert Apple er geen quick-charger bij. Deze zul je zelf moeten bestellen. Verder heeft de batterij 1821 mAh en kun je het gemakkelijk één dag gebruiken tenzij je zwaardere applicaties of spelletjes speelt. Het doorscrollen in je Twitter-tijdlijn of het navigeren op Glybe.nl; dat kan allemaal zonder dat het de accu verslechterd. 

Haptic Touch en homeknop

Enkele andere nieuwe functionaliteiten zoals Haptic Touch worden er ook bijgeleverd. Een app lanceren of een screenshot maken terwijl je dubbel tikt op de achterkant? Dat kan dit toestel allemaal. Eerst werkte Haptic Touch op de notificaties niet, maar dat heeft Apple er later alsnog bijgevoegd. Het werkt allemaal erg soepel en ik ondervind hierbij geen problemen. Je kunt de sensitiviteit altijd bijstellen naar wens.

De home-knop, zeer vertrouwd en geliefd bij iedereen, werkt ook prima. Het reageert voldoende op aanrakingen en touch-ID werkt ook erg lekker. Je kunt hierbij ook 3 opties instellen.

Camera en slot

De camera-app bevat een portretmodus welke door zijn A13 Bionic-chip is aangedreven en welke alleen op personen werkt. Dit wordt dus allemaal door software gedaan die door middel van AI-technologie de achtergrond minder belangrijk maakt waardoor de persoon op de foto het beste eruit komt. De camera kan in 4k en 60 fps filmen en bevat 12 megapixels, terwijl de frontcamera 7 megapixels bevat en maximaal in 1080p video’s kan opnemen.

In Apple-kringen wordt het toestel vaak een budgettelefoon genoemd vanwege de lage prijs. Let wel dat 500 euro voor een smartphone nog altijd een enorm bedrag is, ongeacht of mensen koopkrachtiger zijn geworden of niet, en ongeacht of de hardware nu beter is of niet. Veel Apple-gebruikers in de zogenoemde ‘Apple elite’ vinden het een bedreiging voor hun status quo als ze met hun iPhone 11 worden aangevallen door dit nieuwe toptoestel. Op het beeldscherm en wellicht de camera na is het namelijk beter. Het is sneller, het heeft alles wat een primitief smartphonegebruiker acht te hebben en het gaat nog minstens 4 jaar mee.

 

De supersnelle chip laat alles zeer soepel werken waardoor het al met al een perfecte aankoop is voor iedereen die in het ecosysteem van Apple zit en iOS fijn vindt werken. Mijn eindscore is een 9/10.