Hoe de populairste Nederlandse subreddit, r/theNetherlands, tot een links bolwerk verworven is

Door: Redactie Wo 07 okt 2020, aangepast op Ma 23 nov 2020 in Achtergrond

Op het Amerikaanse discussieplatform Reddit kunnen mensen uit iedere hoek van de wereld berichten plaatsen en discussies voeren over politiek, internetmemes en dergelijke onderwerpen. Op deze berichten kunnen middels een ‘karma-systeem’ ook gestemd worden, waardoor zelfmoderatie een kenmerk is van de site. Als een reactie minder dan een afgesproken aantal stemmen haalt, zal het bericht onzichtbaar worden met als doel om de kwaliteit van de discussies te waarborgen. Het forum is opgebouwd in subforums, wat hierin ‘subreddits’ genoemd wordt. In die subreddits worden de berichten geplaatst en worden ze beheerd door vrijwilligers. Soms nemen vrijwilligers tientallen subreddits onder hun hoeden, waaruit kritiek is gekomen door redditors (reddit-gebruikers). Ze worden van machtsmisbruik beschuldigd. Het platform valt daarnaast ook op aan zijn overweldigend jonge publiek. De site wordt gedomineerd door 18-35’ers en het links-progressieve spectrum wordt keihard gedomineerd. Amerikaanse conservatieven hebben het gevoel dat ze monddood gemaakt worden en vluchten daarom naar andere, censuur-vrije websites om hun mening te uiten, zoals Gab.com, Parler.com en Ruqqus.com. 

Nederland heeft naar schatting meer dan vijfhonderdduizend gebruikers op het platform. Het exacte aantal is niet bekend, vooral omdat de geodefault subreddits (subfora waarop automatisch geabonneerd is op basis van locatie van registratie) sinds 2017 opgeheven is. Onder deze gebruikers is de demografie vergelijkbaar met die uit veel andere landen: jong, progressief-links, hoogopgeleid en veelal man. Nederland kent zijn eigen (onofficiële) subreddit, beter bekend als r/theNetherlands, waar meer dan driehonderdduizend leden op aangesloten zijn. Op deze subreddit worden uitsluitend Nederland-gerelateerde discussies gevoerd. Nederlands nieuws domineert dan ook de voorpagina ervan. r/Netherlands wordt vooral voor alleen Engelstalige discussies gebruikt.

De subreddit kent tien toezichthouders die zoals eerder al gezegd, uit vrijwillige basis opereren. Hiermee voorkom je echter niet dat ze bepaalde ongewenste macht kunnen uitoefenen over welke berichten er bijvoorbeeld toegelaten worden en welke niet. Uit een survey onder zijn leden werd de politieke voorkeur nogmaals bevestigd. Partijen als GroenLinks en D66 komen als hoogste naar voren. Dat er ook leden zijn die zich niet gehoord voelen door deze partijen, is niet ondenkbaar. Die zullen er ongetwijfeld zijn. Maar hoe komt het dan dat uitsluitend het linkse geluid meestal gehoord wordt en niet die van het redelijke midden of het rechtse? Op die vragen kwamen de laatste tijd steeds meer antwoorden na een barre en lange zoektocht op het wereldwijde web. 

Er vallen twee toezichthouders op die volgens reddit de meeste permissies hebben: u/potverdorie en u/TonyQuark. Opmerkelijk genoeg lijken alle moderators de volledige permissies te hebben. Hoe kan dat niet misgaan? u/potverdorie levert op Google niet genoeg resultaten op die gebruikt kunnen worden in het onderzoek naar de oorzaak van de linkse echokamer. Laatstgenoemde wel: op GeenStijl stond er een artikel dat ging over een poll dat op het forum heeft gestaan waarin de partijdigheid van de media werd gepeild.

In de reaguursels op dat artikel viel één bepaalde reactie op - dat van The Dominator, geschreven op 10-07-18 | 19:10. Volgens hem zouden de moderators genaamd TonyQuark en Jippiejee de verantwoordelijken zijn voor de aardverschuiving en de totstandkoming naar en van de linkse dominantie. Bewijs hiervoor heeft hij niet. In die reactie neemt hij ook het woord ‘circlejerk’ in de mond, letterlijk ‘cirkeltrek’. De internet definitie daarvan is het papegaaien van wat de meerderheid vindt, vaak uit angst om buiten de boot te vallen, indien er niet meegedaan wordt.

In een ander post op Reddit, op r/de_thierry (geïnspireerd op het inmiddels verbannen r/The_Donald, een subreddit dat ging over Donald Trump), werd door een gebruiker zijn vraagtekens gezet op het beleid van de populairste Nederlandse subreddit waarbij tegenspraak niet getolereerd wordt. Volgens hem zou TonyQuark op dat moment zeventien jaar zijn - nu twintig. Op het twitteraccount van hem is duidelijk geworden dat hij D66 stemt en man is. Rechtse partijen worden door de subreddit - r/theNetherlands - vaak op de hak genomen en bij ieder politieke discussie wordt meestal de VVD de schuld van alle problematiek gegeven, of het neoliberalisme.

Het ultra-idealisme is niet te missen: vaak worden er tal van onrealistische, utopische ideeën aangehaald die vervolgens honderden punten krijgen (dat middels dat stemmen is veroorzaakt). Dat het geen afspiegeling betreft van de maatschappij, lijkt inmiddels wel duidelijk geworden. Het is te hopen dat naarmate de tijd vordert de bias zal verdwijnen en ook andere geluiden getolereerd zullen worden, want tot die tijd blijven er mensen zijn die vertrekken naar andere subreddits zoals r/FreeDutch, dat aangemaakt is als reactie op de inperking van de vrijheid van meningsuiting op r/theNetherlands, en de eerder genoemde conservatieve sociale media. Maar zover zijn we helaas nog niet.

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.