De roep om religie te verbieden onder jongeren wordt steeds groter. Waarom dat een slecht idee is en tevens gevaarlijk ook

Door: Redactie Za 17 okt 2020, aangepast op Zo 18 okt 2020 in Opinie

Radicaal-idealistische jongeren willen steeds meer af van geloof. Katholieke, islamitische, religieuze scholen, dopingen in de kerk en politieke partijen met een religieuze achtergrond moeten daaraan geloven. De vermeende indoctrinatie en de radicalisering is daar de aanleiding van.

Jong en naïef. Onrealistische denkbeelden lijken samen te gaan met een gevoel van onmacht, een gevoel van weinig power om de wereld te veranderen. Die dingen spelen volgens mij erg mee bij de totstandkoming van deze utopische ideeën die steeds meer jonge mensen lijken te hebben. Plots wordt religie als een sprookje aanschouwt, worden mensen die god- gerelateerde uitspraken doen zoals gebeden en bedankingen publiekelijk vernederd. Ook de kerk wordt steeds meer als een sprookjesbos gezien. Dat terwijl Nederland bekend staat om zijn tolerantie, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Wat drijft deze groep jongeren ertoe? Waarom zijn zij bereid om hun leven te geven voor het bestrijden van mensenrechten en verklaringen die mensen aan zichzelf geven om kracht en zingeving bij hun bestaan te zetten? We leggen een paar mogelijke theorieën op tafel.

Theorie 1.

Deze tijd kent een enorme welvaart en de wetenschap is verder dan ooit. Dat onze normen en waarden op die van het christendom gebaseerd zijn, is irrelevant. Volgens veel jongeren is de Griekse Oudheid namelijk de reden voor de westerse beschaving. Dat geloof en wetenschap samen kan gaan, wordt ook steeds meer betwijfelt door deze groep mensen. Het is geen homogene groep, dus hier conclusies uit trekken kan niet. Maar ik denk zelf dat de populariteit van het Atheïsme, dat onder jonge mensen erg populair is, een oorzaak is voor de afkeer tegen religie. Dat zou dus mogelijk een verklaring hiervoor kunnen zijn. Op naar theorie 2.

Theorie 2.

Jongeren hebben, vooral vanwege de welvaart en vanwege het feit dat steeds meer dingen door de wetenschap al verklaard zijn geworden, al hun levensvragen in de vorm van wetenschap beantwoord gekregen. Daardoor zouden ze een god niet meer nodig hebben om verder te kunnen leven. Dit klinkt voor mij het meest aannemelijke. Het onderwijs speelt hierbij ook een rol.

Theorie 3.

De paradox van de onpopulaire mening. Onpopulaire meningen zijn populairder dan je misschien denkt. De stille meerderheid is het er namelijk altijd mee eens. Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de anti-religie-revolutie. Erg aannemelijk acht ik dit zelf niet.

 

Nu we alle theorieën behandeld hebben, rest de vraag: waarom is het een slecht idee en nog gevaarlijk ook? Dat leg ik hieronder uit.

Allereerst wil ik je mededelen dat een groot deel van de bevolking van de wereld nog altijd gelooft. Dat willen veranderen is utopisch en gaat dus nooit lukken. Daarnaast hebben we een grondwet met daarin enkele grondrechten, waaronder de vrijheid van godsdienst. Ook voorspel ik dat het leven transformeert in een anarchistische staat als het uiten van religie verboden zou worden. Een deel van de bevolking zal het nut van het leven niet meer zien waardoor het helemaal krankjorum wordt en het de hele tent verbouwd. Daarom lijkt het me onverstandig. Maar de jongeren die zich hier wel aangetrokken mee voelen, mogen dat prima anders vinden.

Tot zover religie.

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.