Het wordt tijd dat de buitenlandse pers onze cultuur keihard met de grond gelijk maakt

Door: Redactie en Teun Strik Zo 18 okt 2020, aangepast op Wo 28 okt 2020 in Opinie

INGEZONDEN - Het coronavirus heeft ons meerdere dingen geleerd: we zijn eigenwijs, onze 'nuchterheid' is niets meer dan misplaatste arrogantie, wie direct is, is een lul, en we zijn makkelijk beïnvloedbaar voor populisme, complotten, radicale, extremistische actievoerders die ons gelijk bevestigen en we staren blind naar instituten als het RIVM. De gevolgen?

Een gezonde discussie over de maatregelen, of de kosten opwegen tegenover de baten, wordt hierdoor onthouden. Echte kritiek wordt hierdoor bedolven onder de sneeuw. Als veel mensen klakkeloos dingen voor 'waar' aannemen, zijn de gevolgen blijkbaar niet meer te overzien.

Politici worden bedreigd, belaagd, geïntimideerd, journalistiek wordt onmogelijk gemaakt, veiligheidsdiensten worden als mikpunt gebruikt met als doel om de openbare orde te verstoren en de maatschappij wordt op ieder mogelijke manier ontwricht. Wat. Een. Land.

Oh - en over mondkapjes gesproken, daar zeg ik het volgende over: De muilkorven zijn in strijd met onze grondrechten!!!!! We leven in een dicatuur!!! De Tweede Wereldoorlog is hier niks bij!! (En intussen is groepsimmuniteit nog altijd het doel.)

Dit wordt door de maatschappij om de een of andere reden genormaliseerd, we vinden het prima, het lijkt alsof we denken dat dit geen dreiging vormt en het slechts een handjevol 'tokkies' zijn die de raddraaiers vormen, en we gaan weer over tot de orde van de dag. Het tegendeel blijkt waar te zijn: rechts-extremistisch terrorisme staat hoog op het lijstje, en ook anti-lockdownprotesten worden gevoed door radicale actievoerders met daarbij soms gevallen van extremisme. Daar waarschuwde althans De Coördinator Terrorismebestrijding voor.

Weet je de boerenprotesten nog? Ja, die bestaan ook uit boerenlullen: Stikstofcrisis leidt ertoe dat politici vaker worden bedreigd.

Wat is er zo moeilijk aan het benoemen van de problemen die er momenteel spelen in ons land, het tegelijkertijd afkeuren en ook realistisch zijn dat je het nooit helemaal zal oplossen? Toen Charlie Hebdo onder vuur werd genomen door moslimterroristen, was iedereen in rep en roer. Toen werd er in Nederland honderden oplagen van het tijdschrift verkocht.

Vrijheid van meningsuiting moet voor iedereen gelden; voor zowel politici, als journalisten, als voor iedere burger in Nederland. Dit hoort niet geaccepteerd te worden. We zullen het serieus moeten nemen.

 

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.