'Anti-Nederlands sentiment lijkt iets te zijn gestegen in Italië dankzij coronabonds-houding Nederland'

Door: Redactie en Teun Strik Wo 21 okt 2020, aangepast op Wo 21 okt 2020 in Achtergrond

LET OP: Het onderzoek is nog in volle gang, het artikel is bewust nu al gepubliceerd. De data zullen later deze week vrijgegeven worden.

 

Het Anti-Nederlandse sentiment lijkt iets te zijn gestegen in Italië dankzij de Nederlandse houding omtrent het Europees noodfonds in de strijd tegen de coronacrisis, blijkt uit amateuronderzoek door Nieuwspot. We hebben vijfduizend tweets verzameld en in totaal vierenveertig online krantenartikelen van de twee grootste in Italië; La Stampa en Il Sole 24 Ore, en hebben daaruit simpele analyses gedaan. Neem dit artikel dan ook met een korrel zout.

De vraagstelling achter het onderzoek was: “Is het anti-Nederlands sentiment in opkomst vanwege de houding van Nederland omtrent de Europese corona-noodfonds in Italië?".

Om die vraag te beantwoorden, hebben we gezocht naar tweets met de zoekterm '#Ollanda'. Passender kan niet. Van de vijfduizend tweets die hebben we verzameld, hebben de volgende grafiek gemaakt:

 

Termen als 'Fiscali' en 'Paradisi' zijn onder andere de negatievere woorden die opvallen en wat in de ogen van de Twitteraars Nederland het beste weerspiegelt. Het aantrekkelijke vestigingsklimaat van ons is dus een stok om mee te slaan. Ook zijn veel tweets subjectief, wat dus inhoudt dat de meeste berichten vanuit de emotie beschreven zijn, in plaats van de realiteit. In een andere database met vijfduizend tweets met diezelfde zoekterm waren termen als 'puttano' die eruit sprongen. Ons 'liberale' prostitutiebeleid lijkt dus ook iets te zijn waar ze ons vooral van herkennen.

Verder hebben we uit de artikelen die we hebben doorlopen vooral woorden met betrekking tot de pensioenen, hervormingen en belastingen aangetroffen. Niet bepaald negatief, zou je kunnen zeggen. Ook daar lijkt echter wel één bepaald onderwerp de das uit te springen, en dat is 'belastingparadijs Nederland'.

Er is ook een Twitteracount met meer dan zeventienhonderd tweets actief dat anti-Nederlandse propaganda verspreidt. Het account You are not Much if you are dutch! wordt naar alle waarschijnlijkheid door een Italiaan beheerd en uit zich behoorlijk negatief over Nederlanders. Racisme, discriminatie, belastingparadijs, arrogantie: het zijn slechts een paar van de vele aantijgingen die het account maakt. Dit account is niet meegenomen in dit onderzoek omdat het slechts een 'troll account' is. Mogelijk zullen we wel apart dit account belichten in een daarvoor eigen artikel, maar hier dus niet.

 

We zijn overigens niet de enige die dit berichtten; https://www.parool.nl/wereld/er-kan-in-italie-geen-goed-woord-meer-vanaf-over-nederland~b682f731/, https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/articleType/ArticleView/articleId/18458/Het-anti-Nederlandse-sentiment-in-Italie-ebt-wel-weer-weg en nog wel een stuk of honderd artikelen berichtten hierover.

Eind goed, al goed.

 

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.