Rechts-extremistisch en jihadistisch- terreur 'voorstelbaar', links-extremistisch terreur niet genoemd

Door: Redactie Vr 23 okt 2020, aangepast op Vr 23 okt 2020 in Landelijk nieuws

In een nieuw rapport van de Nationaal Coördinator van Terrorismebestreiding en Veiligheid van vorige week donderdag 15 okt. staat dat het dreigingsniveau van Nederland zich nog altijd op 3 bevindt, wat inhoudt dat een terroristische aanslag 'aanzienlijk is'. Links-terrorisme wordt in het rapport niet genoemd.

De toename van rechts-extremisme tijdens coronatijd wordt ook genoemd. Daarin staat onder meer dat het weliswaar niet altijd een groot gevaar vormt, maar het wel een 'puntje van aandacht blijft'. Hierbij worden complotten en dergelijke manieren opgenoemd die de eigen agenda zouden dienen. Het is tevens 'exemplarisch' dat ze zich tijdens de anti-lockdown in kleine getale hebben laten zien, waarbij juist andere groepen voor meer polarisatie gezorgd hebben, zeggen ze.

Bij het kopje 'polarisatie' staat dat online, met in het bijzonder sociale media, een rol hebben gespeeld in de toename van polarisatie binnen de samenleving. Dat was vooral zichtbaar tijdens COVID-19 vanwege een gevoel van onder meer 'onrecht' en 'een andere werkelijkheidsbeleving'.

 

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.