Het pleiten om pedofilie strafbaar te stellen, of 'die pedopartij' te verbieden, gaat tegen de fundamenten van een democratie in en zou bestreden moeten worden, betoogt Anton de Jong

Door: Redactie en Teun Strik Vr 23 okt 2020, aangepast op Za 24 okt 2020 in Opinie

Toen pedopartij PNVD een doorstart maakte en dat vervolgens opgemerkt werd, lanceerde een bezorgde burger een petitie waarin gepleit werd de partij te verbieden. Dat het tegen de kernwaarden van een democratie indruist, geeft ze geen gehoor aan. Dat de partij mogelijk alsnog verboden moet worden getuige pedoseksuele uitlatingen, geeft haar het voordeel van de twijfel. Maar stel dat de partij slechts een geluid vormt voor pedofielen in Nederland: moet het dan alsnog verboden worden?

Een groot deel van Nederland vindt waarschijnlijk van wel. Dat wordt nogmaals bevestigd door aanmoedigingen op berichten van sociale media die gaan over 'pedojagers', een fenomeen waarmee pedofielen 'de tent uitgelokt worden' om vervolgens geschopt en geslagen te worden, en het daarna aan de politie over te laten. Die laatste zegt juist dat eigen rechter spelen onverantwoord is. Daarmee belemmer je immers ook onderzoeken naar strafbare pedofielen mee, waardoor gerechtigheid nooit zal plaatsvinden.

Is het niet beter om meer geld te pompen naar verenigingen die deze hulpbehoevende groep mensen júist pogen te helpen in plaats van te veroordelen? Dit soort acties leiden daarnaast ook tot een gevaar voor de democratie, want geweld wordt hierbij niet verafschuwd en in wezen blijven mensen met zulke door de maatschappij-afkeurende gedachtes nog altijd vrij om het te denken. De gedachtepolitie zou hierbij niet moeten infiltreren, vind ik. Ik ben ook van mening dat iedereen, voor wat dan ook, een politieke beweging zou moeten kunnen beginnen of zijn mening zou mogen uiten. Hoe hard die ook tegen onze normen en waarden ingaat.

Absolute vrijheid van meningsuiting zou mijns inziens een godgeschenk zijn voor ons land. Toen Wilders veroordeeld werd voor alleen groepsbelediging, gingen bij mij de haren al rechtovereind staan.

Dit zou niemand moeten accepteren. We moeten ook zieke ideeën toelaten. Laten we het hart van de democratie hier niet mee aanvallen. Daar strijd ik voor.

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.