Laat de Oxford-komma zijn intrede maken in de Nederlandse taal, bepleit Theun Veter

Door: Redactie en Teun Strik Vr 23 okt 2020, aangepast op Ma 02 nov 2020 in Opinie

De Oxford-komma was bedacht door een ex-printer in dienst van de University of Oxford, wiens naam Horace Hart moge zijn, en poogt misverstanden bij opsommingen weg te halen. In het Nederlands is het gebruikelijk om voor het lidwoord 'en' bij een opsomming geen komma te zetten. Sterker nog: bij het laatste woord, wordt er geleerd om het vooral níét te doen, maar het kan alsnog voor verwarring zorgen.

Voorbeeldzin:

Ik heb de volgende spullen meegenomen voor op vakantie: de cassetterecorder, de computer, de auto en de sleutels. Het laatste woord zou misschien geïnterpreteerd kunnen worden als de autosleutels, maar niets blijkt minder waar. Er wordt slechts de sleutels van de fiets die achterop meegaat ermee bedoeld.

Als argument ertegen zou je kunnen veronderstellen dat de komma op het eind niet nodig is omdat het onnodig tijd en een extra karakter in beslag neemt. Ook zou het voor andere verwarringen kunnen zorgen, zoals Wikipedia als voorbeeldzin To my mother, Ayn Rand, and God heeft die dat probleem het beste aankaart. God is namelijk niet de moeder van de persoon die het schrijft. Hierbij zou de komma dus prima weggelaten kunnen worden.

 

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.