Portret Lewis Capaldi

Lewis Capaldi is een Britse singer-songwriter, geboren in Schotland te Whitburn, een stad in West Lothian. Hij is 23 jaar oud (geb. 7 okt. 96). Zijn genre is pop. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn doorbraakhit Someone You Loved dat de hitlijsten haalde en wat tevens ook zijn eerste nominatie voor de Grammy Awards betekende. Het lied is de langstzittende hit dat in de top tien van de UK Singles Chart heeft gestaan, zo werd in mei 2020 duidelijk. Zijn debuutalbum ‘Divinely Uninspired To A Hellish Extent’ zag het licht op 17 mei 2019 en werd het snelst verkochte album in dat jaar in Engeland en Ierland. De plaat werd na slechts één week bekroond met goud.

Redactie

Jun 07, 2020


Capaldi trad voor het eerst op voor publiek toen hij vier jaar oud was. Toen al ondervond hij zijn passie voor muziek en stortte hij zich op het zangersleven en ambieerde hij hiermee verder te gaan - met succes.

Toen hij elf jaar oud was trad hij al op in cafés in de buurten van Edinburgh en Glasgow; om precies te zijn in Bathgate, zijn geboortestad, gelegen in West Lothian. Hij bracht daarin zijn herkenbare hoge stem ten gehore en gebruikte daarbij zijn gitaar, iets wat hij vanaf dat moment altijd al is blijven doen.

“Ik ben wat dat betreft eigenlijk niet geëvolueerd”, grapt hij. Op die plek werd hij toevallig gescout door een manager vanwege zijn nummers die hij thuis op SoundCloud had gezet. Zijn eerste reactie daarop was “Fuck off.” Duidelijk dat hij op dat moment daar geen zin in had.

Hij werd ontdekt door Ryan Walter met wie hij zijn eerste nummer uitbracht op 31 maart 2017 genaamd Bruises. Dat nummer vertelt een breuk tussen hem en zijn ex waarin hij de 'blauwe plekken' (de kneuzingen) die hij daardoor opliep nooit wil kwijtraken, om zodoende de herinneringen met haar te koesteren. Hij werd dankzij dit nummer de snelste zanger zonder platencontract ooit met meer dan een kwart miljoen streams op Spotify. Dankzij dit succes ging hij een samenwerking aan bij Virgin EMI Records en Capitol Records waarmee hij zijn eerste ep (extended play), getiteld "Bloom EP" uitbracht.

Als een rijzende ster in wording werd Capaldi uitgenodigd om bekende bands en artiesten te ondersteunen bij optredens, waaronder Rag'n'Bone Man en Milky Chance. Maanden later zou hij de openingsacts voor zijn rekening nemen in de tour van Sam Smith in Europa begin maart 2018. Ook was hij van de partij bij vele festivals waaronder Lollapalooza, Bonnaroo en Reading & Leeds Festival.

Vóór het uitbrengen van zijn (debuut)album slaagde hij erin een arena tour voor het komende jaar (maart 2020) uit te verkopen binnen slechts een tiental minuten toen hij het in april 2019 bekend maakte.

Zijn album ‘Divinely Uninspired to a Hellish Extent’ is inmiddels al meer dan één komma drie miljard keer gestreamd. Een onwerkelijk getal. Luisterwaardige nummers in dat album zijn o.a. Someone You Loved (maar dat weet je inmiddels al wel), Bruises, Before You Go en Hold Me While You Wait.

Hij zingt altijd erg luid, iets wat hem juist in cafés goed van pas kwam omdat het daar vrij normaal is, zo zegt hij. Een idool van hem is Joe Cocker, waarmee hij voor het eerst kennis maakte in een Beatles-documentaire. In zijn jongere jaren probeerde hij Cocker’s stem geregeld na te doen, wat hem niet altijd goed lukte vanwege de puberteit en zo. 

Hij zegt dat hij zijn inspiraties voor zijn nummers ophaalt uit het dagelijkse leven en in wat zijn vrienden meemaken. Ook nuanceert hij het beeld dat mensen scheppen over zijn werken ‘Fade’ en ‘Grace’, welke door sommigen als ‘verdrietige muziek’ worden beschouwd. In werkelijkheid gaat het er juist om hoe het is om heel erg verliefd te zijn, verklaart hij.


Ook naast zijn zangersleven is hij bekend. Van zijn sociale media gebruik valt te constateren dat hij ook een groot cabaretliefhebber is. Iemand die de spot drijft met het leven. Dat is duidelijk zichtbaar in de muziekvideo van Grace waar hij écht alles doet om een vis aan de haak te slaan. En ja; werkelijk alles. In de video staalt hij te paaldansen, wat hem goed af gaat. Ook heeft hij op YouTube grappig becommentarieerde video’s staan, van reacties op aantijgingen van de Britse tabloids tot aan gewoonweg anekdotische verhalen. Dat alleen al met hem een zeer gerespecteerd persoon.

 

Volgens Britse media zou hij een one-hit wonder zijn. Dat blijkt uiteindelijk niet waar, kunnen we naderhand wel concluderen. Zijn muziekcarrière gaat een glansrijke toekomst tegemoet zo is onze verwachting.

 


Bronnen:

Winten, M. (2019, 19 mei). Lewis Capaldi: “Soms maak ik van een mug een olifant in mijn lyrics”, geraadpleegd van https://www.nolala.com/behind-the-track/lewis-capaldi-interview-soms-overdrijf-ik-in-mijn-songteksten/

Blistein, J. (2020, 21 mei). Sad Songs, Funny Guy: The Rise of Lewis Capaldi, geraadpleegd van https://www.rollingstone.com/music/music-features/lewis-capaldi-interview-1001491/

Petridis, A. (2019, 10 okt.). Lewis Capaldi: ‘They’re screaming America’s sweetheart at me. It’s wild’, geraadpleegd van https://www.theguardian.com/music/2019/oct/10/lewis-capaldi-theyre-screaming-americas-sweetheart-at-me-its-wild

Lewis Capaldi Biography, geraadpleegd van https://www.aceshowbiz.com/celebrity/lewis_capaldi/biography.html

Earls, J. (2019, 26 apr.). Lewis Capaldi’s arena tour sells out in 10 minutes, geraadpleegd van https://www.nme.com/news/music/lewis-capaldis-arena-tour-sells-10-minutes-2481217

 

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.

Lees meer

LEES ALLES
Football Manager 2020 - Beter dan vooraf gedacht (Review)

Ik heb de beta van Football Manager 2020 afgelopen weekend kunnen spelen en heb daarbij vooral gekeken naar de goede en slechte punten en dit afgewo...

Redactie

04 Nov 2019

Cloud gaming: potentie om de norm te worden

Cloud gaming maakte deze jaargang een geweldige ontwikkeling door. Diensten als LiquidSky en Shadow kochten nieuwe apparatuur in vanwege de enorme vra...

Redactie

21 Oct 2019

Twitter, Reddit en Snap kwamen met een nieuw ontwerp. Een reconstructie achter een moeizame, maar toch geslaagde poging

Het is de periode van vernieuwing, modernisering van technieken op het internet, en het leven in het algemeen. De snak om meedoen is groter dan ooit....

Redactie

14 Oct 2019