Je zult het er misschien niet direct aan af zien, maar beide fenomenen hebben best veel met elkaar gemeen. Een covid19-complottheorie die een verklaring geeft over de lockdowns en de massale- interrupties van de maatschappij, heeft namelijk hetzelfde uitgangspunt als religie: een berg verklaringen van [alles in] het leven om zo het bestaan verdraaglijk te maken. Nog niet overtuigd?

Religies werden al sinds dat de eerste mens zijn voet op de aarde heeft gezet verzonnen. De reden daarvoor zouden de mysterieuze verschijnselen zijn waar ze destijds (en ook nu nog) geen antwoorden op konden vinden. Daarom zochten ze hun heil in een verhaal waarmee ze hun bestaan zingeving konden bieden, zonder de hele tijd in angsten te moeten leven. En dat lijkt zich nu opnieuw uit te vinden: men verliest de grip van het stuur en probeert alsnog de auto in goede banen te leiden. Daarom ontstonden er theorieën over de mogelijke oorzaak van dit alles, waarvan er veel onaannemelijk lijken te zijn, maar waar genoeg veel mensen wel hun voldoening uit halen.

En dat is natuurlijk allemaal prima. We leven immers in een tijd waarin we meer vrijheden dan ooit hebben en waarin de vrede mede dankzij de EU al langer dan zestig jaar ondoorbroken overheerst. (In Nederland, wel te ver staan.) Maar dat was dan ook het punt wat ik je duidelijk wilde maken: deze verzinsels hebben hun oorsprong net als die van religie gekregen; en ik denk, dus ik ben.