Habbo retro's: Zo worden de namaakhotellen van Sulake's meest succesvolle online MMORP, een populaire genre in de online gamewereld, genoemd. Vroeger waren ze uiterst populair vanwege de oneindige middelen die de speler ter beschikking had in vergelijking met het pay-to-win verdienmodel van het echte Habbo Hotel.

Tieners over de gehele wereld bouwden hun eigen Habbo Hotel dankzij een stortvloed aan zogeheten "emulators", wat in principe de gameservers zijn die de gamebestanden laten doen functioneren. Op fora als het Nederlandse RetroNet en het Amerikaanse RageZone deelden ze hun eigen werken die te maken hadden met het virtuele hotel. Servers, gamebestanden die extraatjes toevoegden en meer. Er hangt echter een niet te vergeten keerzijde aan dit alles: het is illegaal. Waarom?

Habbo Hotel geniet van zijn successen dankzij het unieke 'virtuele' hotel-vibe dat het spel teweegbrengt. Het spel profileert zichzelf als 'dé plek om op te vallen en vrienden te maken' en verdient bakken met geld dankzij hun verdienmodel: Habbo Credits. Dit is de munteenheid waarmee spelers virtuele goederen kunnen aanschaffen, van online goudstaven  die inwisselbaar zijn voor de creditwaarde en meubels als tafels en rolluiken. Dit zorgt er ook mede voor dat het vrijwel onmogelijk is om het spel te spelen zonder geld uit te geven. Ook geeft dit de rijkste hotelganger direct alle roem en macht, want die bepalen net als in het echte kapitalistische leven de gang van zaken. Dit lijkt echter voor velen niet als een reden om te stoppen. Het hotel heeft dagelijks nog altijd duizenden spelers wereldwijd, met elk land zijn eigen hotel. Maar voor een andere groep wel: die spelen of runnen hun eigen hotel die deze limitaties teniet maken.

Stilstaand beeld van Habbo Hotel - Ping Pong van Vlatch Op YouTube

Habbo retro's zijn - vooral omdat het gamebestanden dat het intellectuele eigendom van Sualke bevat gebruiken, illegaal. In principe kan Sulake hotels sommeren een boete te betalen voor het schenden van hun auteursrecht. Dat doen ze echter zelden.

Sulake lijkt volgens berichten van fora zich alleen te richten op de grotere hotels. Sommige complottheorieën zouden gaan over geheime deals die grote hotels met Sulake gemaakt zouden hebben. Dat is echter tot op de dag van vandaag niet bewezen. Wat wel bewezen is, is het feit dat het bedrijf wel degelijk hotels sommeert offline te gaan via het zogenoemde 'DMCA'. Die Amerikaanse wet berust zich op de auteursrecht en zorgt ervoor dat iemand verplicht is de stekker uit zijn diensten te halen als deze daadwerkelijk de rechten zou hebben geschonden. Dit zorgt er overigens ook weer voor dat internettrollen soms populaire hotels - succesvol en niet succesvol - voor een kleine periode of altijd offline wisten te halen. Sulake zelf zou zover bekend is bijna nooit overgaan op direct schadevergoedingen. Het stuurt meestal een DMCA-verzoek. Er wordt gedacht dat ze dit doen vanwege de bekendheid dat hotels vooral gerund worden door minderjarigen.

Habbo retro's zijn in populariteit duidelijk geslonken. Populaire Nederlandse retro hotellen, zoals Rabbo Hotel en Sunnieday, halen overduidelijk minder gasten tegelijkertijd online. Dit heeft ongetwijfeld ook weer te maken met de 'hype' die lijkt weg te zijn, of met het feit dat de doelgroep ook steeds ouder wordt en de interesse er daardoor niet meer is.

Habbo zou tot op de dag van vandaag bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuwe versie van zijn spel, vooral omdat de huidige versie Adobe Flash nodig heeft om het te kunnen spelen. Dat is echter out of date en biedt geen toekomstperspectief meer. We denken daarnaast ook dat ze nieuwere elementen proberen toe te voegen die weer voor een stimulans zou moeten zorgen om het weer populair te doen maken. Dat weten we echter pas over een jaar.