België ging ten onder aan zelfoverschatting en zit nu met een groot dilemma opgescheept

Recente artikelen

Is het huidige België nog in stand te houden, of staat het op het puntje van de afgrond? Daarover dook ik mij in de boeken. Toen de Belgen van Nederland onafhankelijk werden dankzij de zogenoemde "Belgische Revolutie" lijkt het er namelijk op dat het uiteindelijk toch een slechte keuze is geweest. Waarom dachten ze dat ze het zonder Nederland af konden? Is dat een tikkeltje zelfoverschatting, of een gedurfde gok?

Een factor voor de revolutie zou de destijds ongekende armoede zijn, een economische crisis om precies te zijn. In 1830 werd het onafhankelijk. Het Belgische Bewind had Frankrijk aan hun zijde, met als gevolg dat er in maart 1831 de Fransen een poging van de orangisten om het gezag van Oranje te herstellen verijdelde. Iets wat mogelijk nadelig heeft uitgepakt voor de Zuid-Nederlanders.

Tegenwoordig bestaat België uit 3 delen: Vlaanderen, Wallonië en het deel waar Duits gesproken wordt. Dit resulteert uiteindelijk in 3 verschillende (officiële) talen, namelijk het Nederlands (Vlaams), Frans (Walloons) en Duits. Niet alleen taaltechnisch lijkt er een probleem te zijn, aangezien er in Wallonië amper Nederlands geleerd wordt, maar ook bestuurtechnisch. Het politieke bestel van het land is daarnaast enorm complex, zo complex dat ze record na record breken wat politiek betreft.

De staatsstructuur bestaat uit twee soorten deelstaten: gemeenschappen en gewesten. Deze behoren tot de Federale Overheid die in naam van het land de wetten die overal gelden uitvoeren: de uitvoerende macht. De regeringsformatie is juist vanwege de complexiteit en de totaal verschillende culturen in zowel de Vlaamse gemeenschap als het Wallonische enorm moeilijk te formeren en resulteert in nog altijd geen regering. Sterker nog: de teller staat op meer dan 430 dagen.

Zijn dat niet genoeg redenen om in ieder geval Vlaanderen weer tot Nederland te laten samenvoegen? Natuurlijk, het gros dat zoiets aanmoedigd en er voor strijdt, zijn vaak extremisten. Maar dat is nog altijd geen geldige reden om het niet te doen. De argumentatie is als volgt: Als zelfs Koning Filip 'het niet meer weet', dan houdt het op. Dan zit er niets meer anders op en moet je, vooral om o.a. de wegen rijbaarder te maken, het onderwijs beter te maken, écht bier te produceren, meer dan alleen friet te hebben om trots op te zijn het gewoon doen.

Mijn conclusie is dat België toendertijd een misstap heeft begaan en het beste zich gewoon weer kan aansluiten en zodoende een beter land kan worden. Dat is voor iedereen beter. In ieder geval Vlaanderen dan, Wallonië en dat Duitse deelstaat kunnen respectievelijk voor Frankrijk en Duitsland weer toegerekend worden.

Referenties: Wikipedia, ZML, AD, Vlaams Parlement en mijn duim.

 

Log in of meld je aan om deel te nemen aan discussies over dit artikel.

Geen reacties.

Gerelateerde berichten

'Voer examen in voor het stemmen'

Ik betoog in dit artikel mijn mening over dit misschien ondemocratische, radicale idee. Het Brexitreferendum wordt door voorstanders van dit idee a...